İstanbul’a nasıl ayrılır?
Uygun isimlere eklenen sahiplik, durum ve belirtme ekleri bir kesme işaretiyle ayrılır. Bu kelime sıklıkla “İstanbula” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım İstanbul’dan sonra olmalıdır.
Konyamızın nasıl yazılır?
KONYA KELİMESİNİN ANLAMI Özel isim olduğu için büyük harflerle yazılması gerekir. Gelen eki çıkmadan yazılır. Bu kelime sıklıkla Konya olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Konya şeklinde olmalıdır.
Bursamızın nasıl yazılır?
Özel isim olduğu için büyük harflerle yazılmalı ve eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime sıklıkla Bursa olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Bursa şeklinde olmalıdır.
İstanbul’da derken da ayrı mı?
İSTANBUL’DAKİ KELİMENİN ANLAMI Bu kelime sıklıkla yanlış yazılır, örneğin İstanbul’da. Doğru kullanımı İstanbul’da olmalıdır.
İstanbul’a hecelerine nasıl ayrılır?
Bir satırın sonuna sığmayan kelimeleri tirelerken dikkate alınması gereken ikinci bir nokta daha vardır. Örneğin, İSTANBUL kelimesi satırın sonuna sığmıyorsa, kelime İSTANBUL’–UN olarak tirelenir ve İSTANBUL’–UN olarak tirelenmez. Ayrıca, “İSTANBUL” kısmından sonra çizgi çekilmez.
Denizlimizin nasıl yazılır?
Özel isimlere eklenen sahiplik, durum ve belirtme ekleri bir kesme işaretiyle ayrılır. Bu kelime sıklıkla Denizlimin olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım Denizli biçiminde olmalıdır.
Ovamızın nasıl yazılır?
“3. “Tekil haldeki kişi iyelik eki almış özel bir isme, o ekten başka bir iyelik eki eklendiğinde kesme işareti uygulanmaz.” Rehber kitapta kurala uygun olarak Boğaz Köprüsü ve Amik Ovası gibi örnekler sıralanmıştır.
Konya ovamızın nasıl yazılır TDK?
“Coğrafi adlar” tamlama halinde ve bileşik değilse her kelime büyük harfle yazılır: Ağrı Dağı, Belgrad Ormanı, Tuz Gölü, Konya Ovası vb.
Türkiyemizin nasıl yazılır?
Özel adlara eklenen iyelik, hal ve belirtme ekleri kesme işaretleriyle ayrılır: Milli Mücadele, Atatürk, Türkiyemiz, Fatih Sultan Mehmet, Muhibbi, Gül Baba, Sultan Ana’s, Mehmet Emin Yurdakul’ von, Kâzım Karabekir, Yunus Emre, von Ziya Gökalp, Refik Halit Karay, Ahmet Cevat Emre, Namık…
Amik ovamızın nasıl yazılır?
UYARI: Sonunda 3. tekil şahıs iyelik eki bulunan özel bir ada, başka bir iyelik eki eklendiğinde kesme işareti içermez: Boğaz Köprümüzün güzelliği, Amik Ovamızın bitki örtüsü, Kuşadası’ndaki liman, vb.
Türkiyemiz ayrılır mı?
Bağlılığı belirten bir sahiplik eki varsa, bir kesme işaretiyle ayrılmalıdır. Bu kelime sıklıkla Turkey olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım “Our Turkey” olmalıdır.
Çanakkale Boğazımız Nasıl Yazılır?
Bu kelime sıklıkla Dardanelles olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Dardanelles şeklinde olmalıdır.
Dayım dayım nasıl yazılır?
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, gerçek bir akrabaya atıfta bulunmasa bile küçük yazılmalıdır.
2024’te mi 2024’de mi nasıl yazılır?
“Varlık” eki, eklendiği sözcüğün yanına yazılır: deveye kulak (deve-de), yolda kalmak (on the road), ayakta durmak (standing), işte çalışmak (work-te), vb. Bu makale 10 Şubat 2019’da yayınlanmıştır.
5 ten mi 5 den mi?
3, 4, 5, 40, 60, 70 ile biten sayıların sonuna gelen “-de ve -den” ekleri, ünlü uyumu ve ünsüz sertleşmesi gözetilerek “-te/-ta ve -ten/-tan” halini alır: 1923’te, 1940’tan itibaren…
İstanbul’u nasıl yazılır TDK?
13. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, ilçe vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb.
İstanbul Boğazı’na gelen ekler nasıl yazılır?
Özel adlarda yer belirtmek için kısaltılmış telaffuz kullanıldığında, ekin önüne kesme işareti konur: Hisar’dan, Boğaz’dan, vb.
Kısaltmalardan sonra ekler nasıl yazılır?
Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler sözcüğün telaffuzuna göre yapılır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un. Büyük harfli kısaltmaların yanı sıra kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nın, vb.
İstanbullu nasıl yazılır TDK?
Türetilmiş ekleri olan kelimeler de farklı bir anlam kazanır. İstanbullu kelimesi “İstanbul şehrinde doğmuş” anlamına gelir. İstanbullu kelimesinin İstanbullu olarak yazıldığı da görülebilir. Ancak kelimenin doğru yazımı “İstanbullu”dur.