Tüketiciyi koruma kanunu nedir kısaca bilgi?
Bu Kanunun amacı; Tüketicilerin sağlık, güvenlik ve ekonomik çıkarlarını korumak, zararlarını tazmin etmek, çevresel tehlikelerden korumak, tüketicileri eğitmek ve bilinçlendirmek, tüketiciyi koruyucu girişimleri teşvik etmek ve kamu yararına uygun tedbirleri almaktır.
Tüketici koruma konusu nedir?
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, her türlü tüketici işlemlerini ve tüketici odaklı uygulamaları kapsar. Tüketici işlemleri, mal veya hizmet piyasalarında gerçek ve tüzel kişiler ile tüketiciler arasında akdedilen her türlü sözleşme ve hukuki işlem anlamına gelir.
Tüketici hakları kısaca nelerdir?
TÜKETİCİ HAKLARI NELERDİR? Tüketici şikayetlerini nereye iletebilirsiniz? Sağlık ve güvenlik hakkı. Tazminat hakkı. Eğitim hakkı. Sağlıklı bir çevre hakkı.
Tüketici işlemi nedir kanun?
Tüketici işlemleri, mal veya hizmet piyasalarında ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya bunlar adına veya hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler (kamu hukukuna tabi tüzel kişiler de dahil) ile tüketiciler arasında akdedilen her türlü sözleşme ve hukuki işlem anlamına gelir.
Tüketici Kanunu kimlere uygulanır?
Bu haklar kime karşı ileri sürülebilir? Bu hak, satıcılardan, dağıtıcılardan, acentelerden, üreticilerden, ithalatçılardan veya üreticilerden herhangi birine karşı kullanılabilir.
Tüketiciyi Koruma Derneği’nin amacı nedir?
Derneğin amacı, tüketici haklarının korunması ve geliştirilmesi için çalışmalar yapmak ve tüketicilerin korunması için gerekli bilinç ve örgütlenme düzeyine ulaşmalarına yardımcı olmaktır.
Tüketici Kanunu kimleri kapsar?
(1) Bu Kanun, her türlü tüketici işlemine ve tüketiciye yönelik uygulamalara uygulanır.
Ayıplı mal nasıl tespit edilir?
Öncelikle ürünün etiketleri, ambalajı, reklamı ve kullanım kılavuzları incelenerek ürünün orada belirtilen özelliklere sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir. Üründe bu belirtilen özellikler yoksa veya reklam ve duyuruda yer alan bilgilere uymuyorsa ürün ayıplı sayılır.
Tüketici hakları 11. madde nedir?
Tüketici, bu seçimlik haklardan herhangi birine sahip olmasının yanı sıra, ayıplı ürünün ölüme ve/veya yaralanmaya ve/veya kullanım sırasında diğer mallara zarar vermesi halinde imalatçı-üreticiden tazminat talep etme hakkına da sahiptir.
Tüketici tanımı nedir?
TÜKETİCİ TANIMI Yürürlükten kaldırılan 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da tüketici, “ticari veya ticari olmayan amaçlarla bir mal veya hizmeti edinen, kullanan veya yararlanan gerçek veya tüzel kişi” olarak tanımlanmaktadır.
Tüketicinin iade hakkı kaç gün?
Mesafeli alışverişlerde satıcı, cayma bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren on dört gün içinde tüketicinin ödediği tutarı iade etmek zorundadır. Ayrıca tüketici, cayma bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren on gün içinde satın aldığı malı iade etmek zorundadır.
Tüketici hak ve sorumlulukları nelerdir?
Tüketici hakları nelerdir? Temel ihtiyaçların karşılanması hakkı, güvenlik ve güven hakkı, seçim hakkı, bilgi edinme hakkı, temsil hakkı, tazminat hakkı, eğitim hakkı ve sağlıklı bir çevrede kendi kaderini tayin hakkı olarak ifade edilebilir.
Tüketiciyi koruma kanunu nedir kısa özet?
1982 Anayasası’nın “Tüketicinin Korunması” başlıklı 172. maddesinde “Devlet, tüketicileri koruyucu, eğitici tedbirleri alır, tüketicilerin kendilerini koruma girişimlerini teşvik eder” denilmektedir. Bu hüküm, tüketicinin korunmasını Anayasal olarak garanti altına almakta ve tüketicinin korunmasını Devlete yüklemektedir.
Ülkemizde tüketici haklarını koruyan kanunun adı nedir?
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 28.11.2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmış olup, yürürlüğü 6 ay ertelenmiştir (6502 sayılı Kanun, md. 86). Buna göre 6502 sayılı Kanun 28.11.2013 tarihinde, 6 ay sonra 28.05.2013 tarihinde yayımlanmıştır.
Tüketiciler kimlerdir?
Tüketici, belirli bir fiyata ekonomik mal ve hizmet satın alan ve kullanan kişidir. Tüketimden bahsettiğimizde, daha maddi bir anlamda tüketimi kastediyoruz. Maddi tüketim mallarına ek olarak, kültür ve eğlence gibi maddi olmayan tüketim malları da vardır.
Tüketici Kanunu kimleri kapsar?
(1) Bu Kanun, her türlü tüketici işlemine ve tüketiciye yönelik uygulamalara uygulanır.
Tüketici hakları 11. madde nedir?
Tüketici, bu seçimlik haklardan herhangi birine sahip olmasının yanı sıra, ayıplı ürünün ölüme ve/veya yaralanmaya ve/veya kullanım sırasında diğer mallara zarar vermesi halinde imalatçı-üreticiden tazminat talep etme hakkına da sahiptir.
Tüketici hakem heyeti tüketici aleyhine karar verirse ne olur?
Satıcı veya tedarikçi hakem heyetinin sizin lehinize olan kararına uymazsa, icra makamına başvurabilirsiniz. Hakem heyetinin kararı sizin aleyhinize ise, 15 gün içinde tüketici mahkemesine başvurabilirsiniz. İtirazı inceleyen tüketici mahkemesinin kararı kesindir.
4077 sayılı kanun nedir?
28 – 4077 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir: “Madde 24: Satışa sunulan bir seri malın ayıplı olması halinde, Bakanlık, tüketiciler veya tüketici örgütleri, ayıplı seri malın üretiminin ve satışının durdurulması ve ayıplı malın satışa sunanlardan tahsili için dava açabilirler.