Seferi namazı niyeti nasıl edilir?
Seferi namazı kılmaya niyet edildiğinde rek’at ve sefir sayısının belirtilmesi gerekmez. Her zaman olduğu gibi niyet edilir. Örneğin, “Vakit öğle namazını kılmaya niyet ettim.” denir. Seferi namazı kılınırken dört rekatlık namazlar iki rekat olarak kılınmalıdır.
Şafilerde seferilik süresi ne kadar?
İmam Ebu Hanife’ye göre uzun yolculuğun üç gün üç gece sürdüğü bilinmektedir. Hanefi alimleri bu süreyi yaklaşık 85-90 km olarak tanımlamaktadır. Bunlar olarak belirlenmiştir. İmam Şafii’ye göre uzun yolculuğun süresi iki gün veya iki gecedir. Bu süreyi 144 ve 178 km’ye çıkaran Şafii alimleri vardır.
Seferilik nasıl başlar?
Seferin başlangıcı nasıl tespit edilebilir? Sefer sayılan mesafe içindeki bir yere yola çıkan kimse, ikamet ettiği yerin yerleşim alanını terk ettiğinde misafir sayılır. Bu kişi seyahat hükümlerinden ve ruhsatlarından yararlanmaya başlar (Merğînânî, el-Hidaye, II, 101).
Seferi iken namaz nasıl kılınır diyanet?
Yolculuğa çıkan kişi yolculuğunun sonuna kadar dört rekat farz namazını iki rekat olarak kılar. Yolculukta olan kişiler beş vakit namazın farzlarından önce ve sonra sünnet namazlarını kılarlarsa sevap kazanırlar. Kılmayıp kaza etmeleri de caizdir. Bu nedenle günah işlemezler.
Seferi iken kılınmayan namaz nasıl kılınır?
Yolculuk sırasında kılınmayan dört rek’atlık namazlar, yolculuk esnasında veya yolculuk bittikten sonra kılınması fark etmeksizin ikişer rek’at olarak kılınır. Aynı şekilde yolculuk sırasında kılınmayan bir namaz da yolculuk esnasında kazaya bırakılması niyet edilirse dört rek’at olarak kılınır.
Seferide sünnet kılınır mı?
Sünnet namazlarda farz namazlar gibi iki rekat kılınır mı? Yolculukta olan birinin sünnet namazı kılması caiz değildir. Eğer yapabilirse, onu tamamlar.
Şafii mezhebine göre seferi namazı nasıl niyet edilir?
Şafiî mezhebine göre, yolcu sayılmak için, yaklaşık 90 km.lik bir mesafeyi kat etmek niyetiyle yola çıkılması ve gidilecek yerde giriş ve çıkış günleri olmak üzere dört günden az kalınması gerekir. Dört gün veya daha fazla kalınması düşünülürse, yolculuk hükmü sona erer (Remlî, Nihâyetü’l-muhtâc, 2/257).
Evladın evinde seferi olunur mu?
Buna göre, bir kişi daimi olarak yaşadığı memleketini terk ederek ziyaret vb. amaçlarla gittiğinde, 90 km veya daha uzakta yaşayan anne ve babasını başka bir nedenle ziyarete gittiğinde seyahat düzenlemelerine tabi tutulur.
Kaç gün seferi sayılır?
İşyeri düzenli olarak gidip gelen ve en az 90 km uzaklıkta olan ve Hanefilere göre 15 günden az, Şafiilere göre 4 günden az kalan bir kimse, ikamet ettiği ve iş yerinin bulunduğu şehirde otel, misafirhane vb. bir yerin bulunması gerekir. Eğer bir yerde kalırsa, orada yolcu sayılır.
Seferi iken normal namaz kılınır mı?
Yolcu, mukim imama uyarsa namazını tam kılar (Mevsılî, el-İhtiyar, 1/80). Çünkü Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “İmam, kendisine uyulması için imam oldu.” (Buhârî, Salât, 18 [378]; Müslim, Salât, 77 [411]) Cemaatle kılınan namazın, imamın namazı gibi olması gerektiğini açıklamıştır.
Arabayla seferi olunur mu?
Hayır, sefer olmayacak; mesafe önemli. Tersine, uçakla bir saat seyahat ederseniz, süre daha kısa olsa bile, mesafe hesaba katılır. Hangi aracı kullanırsanız kullanın ve kaç gün seyahat ederseniz edin, mesafe 104 km’den az olamaz. Bir saniyede 104 kilometreden fazla seyahat etseniz bile, yolculuk tamamlanır.
Seferi kişi namazı nasıl kılar?
Yolculuktaysanız, 4 rekatlık farz namazlar 2 rekatta kılınır. Tüm sünnetler kılınır, ancak bunlar mevcut değilse, sünnetler atlanabilir. Eğer yerleşik bir kişi (misafir değil) yolculukta olan bir imamı takip ederse, imam 2 rekat’ı 4 rekat olarak kıldırır ve sonra onu sağında ve solunda selamlar.
Şafilerde seferilik kaç gün?
Bir kimse bir yerde dört gün, giriş ve çıkış günleri hariç, kalmaya niyet ederse, oraya vardığında yolculuğu sona erer. Artık yolculuk namazını kılamaz. Yani namazı kısaltamaz, namazı duyuramaz veya erteleyemez.
Seferi olan vitir kılar mı?
Cevap metni. Allah’a hamd olsun. Alimlerin çoğunluğu Vitir namazının müekked sünnet olduğunu ve soruyu soran kişinin düşündüğü gibi vacip olmadığını belirtmiş ve Bedevi hadisini delil olarak göstermişlerdir.
Seferi namaz kılarken nasıl niyet edilir?
Bunun dışında, namaz kılarken yolculuk namazına niyet edilmemiş olabilir. Yolculukta olan bir kimsenin, dört rekâtlık farz namazını iki rekât olarak kılmak veya yolculuk namazını kılmak için ayrıca niyet etmesi gerekmez.
Seferi farz namazında ne okunur?
1. Rekatta Okunan Dualar ve Sureler: Sübhaneke duası ve Fatiha suresi okunur. 2. rekatta okunan dualar şu şekildedir: Fatiha suresi, Ettahiyyatu, Allahumme Sali, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunur.
Seferi yatsı namazı vitir kılınır mı?
Cevap metni. Allah’a hamd olsun. Alimlerin çoğunluğu Vitir namazının müekked sünnet olduğunu ve soruyu soran kişinin düşündüğü gibi vacip olmadığını belirtmişler ve Bedevi hadisini delil olarak göstermişlerdir.
Otobüste namaz nasıl kılınır diyanet?
Günümüzde otobüs, tren ve uçakla yolculuk yapanlar, ayakta ve kıbleye dönerek namaz kılmak genelde mümkün olmadığından, koltuklarını işaret ederek namazlarını kılabildikleri gibi, yolculuk öncesi veya sonrasında veya mola yerlerinde cemaatle de namazlarını kılabilmektedirler.
Seferi akşam namazı nasıl kılınır ve kaç rekattır?
Yolculukta olanlar sabah namazını iki rekat kılmalıdır. Öğle namazını iki rekat kılmalıdır. İkindi namazını iki rekat kılmalıdır. Akşam namazını üç rekat kılmalıdır.